29/4/07

Ο σκοπός του εθελοντισμού

Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, πολλά έχουν γραφτεί για τον εθελοντισμό και την αναγκαιότητα της εθελοντικής προσφοράς. Ας αρχίσουμε από τα απλά! Τι σημαίνει "ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ"; Ποιός μπορεί να είναι ο σκοπός ή ο στόχος ενός εθελοντή; Γιατί να γίνει κάποιος εθελοντής; Τί θα κερδίσει...;

Αγαπητοί φίλοι, για να διαβάζετε αυτό το blog σημαίνει πως ο εθελοντισμός ήταν πάντα κάπου στο βάθος του μυαλού σας, μια λέξη γνωστή από όλες τις πτυχές της. Λίγο ή πολύ όλοι έχουμε βρεθεί σε σημείο να πούμε: "Φτάνει!Βαρέθηκα ΕΓΩ να είμαι αυτός που θα σώζει την κατάσταση πάντοτε!" Είναι απόλυτα φυσιολογικό! Όμως σκεφτείτε πόσο ο εγωισμός, όσο δικαιολογημένος κι αν είναι ορισμένες φορές, μπορεί να μας τυφλώσει!

Ο εθελοντής είναι η γραφική φιγούρα ανθρώπου μιας άλλης εποχής. Δεν ζητάει, δεν περιμένει αντάλλαγμα... Είναι αυτή η κλασσική, λίγο παρεξηγημένη ώρες-ώρες φιγούρα του "μυρμηγκιού" με ψυχή "λιονταριού". Είναι αυτός που "αγαπά τον πλησίον", γιατί σε αυτόν βλέπει τον ίδιο του τον εαυτό. Οι αγνές προθέσεις κάποιου εθελοντή πολλές φορές παρεξηγούνται. Είναι η κοινωνία θα μου πείτε έτσι... Μια κοινωνία που όλα γίνονται για ένα σκοπό! Μια κοινωνία νεο-Ελλήνων του φραπέ και της κοιλιάς.

Άραγε υπάρχει σκοπός στον εθελοντισμό; Τελικά, γιατί να απασχολούμαστε για την ερμηνεία μιας λέξης, η οποία από μόνη της είναι αρκετή; Μιας λέξης που δεν χρειάζεται ερμηνεία! Είναι πολύ απλό! Ο εθελοντής είναι από μόνος του ένας πρωταθλητής της ζωής. Πρωταθλητής γιατί κάνει πράξη αυτό που πιστεύει, χωρίς να περιμένει οι υπόλοιποι να καταλάβουν τον σκοπό.

Έτσι απλά...!Χωρίς σκοπό!

1 σχόλιο:

Emmanouela είπε...

Εγκαινιάζω το κομμάτι "comments"? Hehe!

Παιδιά χαίρομαι πάρα πολύ που δουλεύετε κ βρίσκετε νέους τρόπους προσέγγισης του νεανικού, κυρίως, κοινού που αποτελούν το μελλοντικό δυναμικό του τόπου μας! Είναι γενναίο το βήμα που κάνατε! Ελπίζω να βλέπουμε συχνά νέα σας στην "ευλογόσφαιρα"!
Δε θα πω εδώ περρισότερα για δύο λόγους...
Ο ένας (κ πιο σημαντικός) είναι πως αυτό το blog είναι ο δικός σας χώρος, εσείς βιώνετε τώρα την ομάδα, εσείς δουλεύετε, εσείς γνωρίζετε τα δρώμενα τη δεδομένη στιγμή, οπότε εσείς είστε αυτοί που θα μιλήσετε! Ο δεύτερος είναι ότι φλυάρησα αρκετά στον προσωπικό μου ιστοχώρο, οπότε εδώ θα παραθέσω μόνο ένα μέρος του κειμένου (τον επίλογο).

"Παιδιά… ΘΕΡΜΟΤΑΤΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ μέσα από την καρδιά μου!!! Από το Nottingham της Αγγλίας σας εύχομαι καλή πρόοδο! Πάντα να ακούμε καλά νέα σαν το σημερινό! Με κάνατε ακόμη μια φορά να αισθάνομαι περήφανη που υπήρξα myself δρακουλάκι-εεεε… μέλος της ΦΟΕΑ! Στην ψυχή μου αισθάνομαι πως ακόμα είμαι - κ θα είμαι ακόμα κ όταν πάψω να μπορώ να δίνω αίμα… Ειλικρινά, χαίρομαι που συνέδεσα τα φοιτητικά μου χρόνια με την ενασχόληση με τον εθελοντισμό στη συγκεκριμένη ομάδα! Συνεχίστε να είστε μια δεμένη Ομάδα, να βάζετε λιθαράκια στο έργο που λέγεται Εθελοντική Αιμοδοσία κ συνεχίστε να διαψεύδετε όσους πιστεύουν πως η εθελοντική εργασία/προσφορά/προσπάθεια μιας χούφτας φοιτητών δεν είναι ικανή να κάνει την υπέρβαση κ να αλλάξει τα δεδομένα, έστω κ στο μικρό (?! όχι κ τόσο) περιβάλλον της!!!"

Καλή αρχή στο νέο εγχείρημα!